Alla inlägg under april 2019

Av 1938 - 20 april 2019 19:15

Kulladal spelade på lördagen oavgjort i säsongens första seriematch på hemmaplan. Martin Perssons fantastiska lobbskottavslut till 1-0 innebar ledning in i halvtid medan Tomelillas kvittering kom på en frispark från nära håll en kvart in på andra. Båda lagen skapade chanser nog, flertalet av dom riktigt bra dessutom, för att gå segrande ur striden men fick nöja sig med delad pott. Det kan Kulladal vara hyfsat nöjda med då det iallafall innebär att vi spräckt poängnollan och ser vi till matchen var Tomelilla obehagligt nära 1-2 kring nittionde minuten då Oliver Ohlsson räddar på mållinjen. Skulle Kulladal nått en trea behövdes ett mål på två av Mario Glogers chanser där den ena kom vid 1-0 (friläge som målvakten fick fingerspetsarna på) och det andra vid 1-1 där han skjuter med vänstran och Tomelillas Filip Malmqvist står för en reflexräddning. Med två trötta lag kändes matchen vidöppen sista tio där spelet underhållande nog böljade fram och tillbaka, ja underhållande om man inte är tränare för nåt av lagen. Jämfört med Löddematchen fanns här en hel del att ta med sig till kommande matcher. Till exempel kändes försvaret återigen stabilt vilket såklart underlättades av att man fick hjälp från övriga lagdelar. Tysken och Swanen på topp lovade absolut mer, särskilt intressant mot lag som inte har en så luftstark mittlinje. Stundtals blev det för många långa bollar upp mot Mario och Markus Swane men med Löddematchen i backspegeln och den osäkerhet som bildades där är det inte så konstigt. Jag förhåller mig tveksam till att Tomelilla hamnar i absolut bottenstrid (man kan ändra sig!) och kan vi då hålla jämna steg med dom så finns möjligheter för oss att undvika den också. Men en match i taget. Nu väntar Kvarnby hemma i DM på tisdag härnäst. Innan dess tar vi påsk!

Matchfakta

Kulladal - Tomelilla 1-1 (1-0)

1-0 Martin Persson (42) 1-1 Joakim Persson (58)

Varningar K: Calle Stenberg (1), Mattias Jurlander (1)

Så var matchen

En del förändringar jämfört med elvan mot Lödde senast, konstigt vore det annars med 0-5 i baken. Markus Swane, Calle Stenberg och Jimmie Andersson var nya i elvan och sen flyttades Mario Gloger (anfall) och Martin Persson (innermittfält) upp ett steg i banan. Vårsolen som letat sig fram under veckan fortsatte lysa över Kulladals IP vars för årstiden fina gräs efter sex månader äntligen bjöd på fotboll igen. Kulladal inledde även denna matchen bra och skapade tidigt några halvchanser där Felix Påhlsson ett par gånger kom runt på sin kant. Utöver det lyckas man även få till några hörnor som matchen igenom slogs bra men där vi har att jobba med om vi ska kunna hota, sen är nog Tomelilla ett av seriens bästa lag i den spelformen. Tomelillas första skott mot mål dröjde till kvarten spelad där man drar avslutet upp på trädelen av sporthallens vägg vilket för den oinsatte alltså är högt över. Redan från start satte domaren en hög nivå i sin bedömning där han sällan eller aldrig blåste frispark för knuffar som exempelvis satte motståndaren ur balans. Kanske ville Stenberg veta hur högt ribban låg när han tacklar omkull en bortaspelare nära mittplan och drar på sig ett gult, han satte iallafall stopp för kontringen laget hade igång i. Jimmie sattes på prov när Kulladal tappar boll och de för dagen rödsvarta Tomelilla spelar sig till en målchans men veteranmålvakten är säkerheten själv. Ska man vara kritisk över något idag är det återigen Kulladals duellspel, här handlar det alltså inte om förlorade dueller utan om vunna andrabollar där man liksom mot Lödde var direkt dåliga. Vid många situationer står man och tittar när lagkamraten duellerar istället för att hjälpa till eller åtminstone göra sig redo för andrabollen, det resulterade i att Tomelilla vann majoriteten av bollarna kring mittplan. I sin årsdebut fick Swane inte särskilt många lägen men kring tio minuter kvar av första får han ett vänsterinlägg av Eddie Ekblad på pannan men lyckas inte hålla nere nicken som går högt över. Det börjar så smått öppna upp sig mot slutet av halvleken. Kulladal lyckas spela ur sig en svår sitts nere i vänsterhörnet där Stenberg och Dennis Rickbo hjälps åt, det hela leder till ett rappt anfall men där sistapassningen löper igenom straffområdet. Men så med tre minuter kvar får MP bollen utanför offensivt straffområde, tror det är Mario som jobbar fram bollen, siktar in sig och lobbskjuter in 1-0 i borte krysset. Eftersom målet mot Olympic innebar 2-0 och seger mot värsta rivalen får väl det målet fortfarande rankas högre men det här var definitivt "däruppe". Hyfsat förstamål på Kulladals IP 2019! Som ofta efter ett ledningsmål släpper Kulladal till en målchans direkt men Jimmie lyckas avstyra ett avslut från nära håll som sån tur är inte blev så bra.

Publiken kunde i paus avnjuta grillat av självaste Ralf Ekberg och tidigare lagledaren Lars Bergquist! Nostalgi på hög nivå. För egen del körde vi på med samma elva och kom ur startgroparna starkt. Mario och Swane skaffar sig tidigt ett två mot ett läge där Mario till slut får bästa läget men där målvakten sträcker ut och lyckas rädda bollen i stolpen. 2-0 där hade smakat mumma. Istället jobbar sig Tomelilla in i halvleken och tretton minuter in kvitterar man på en frispark bara nån meter från straffområdet. Intelligent nog ställer man spelare i Kulladals mur, särar på så sätt den och slår bollen rakt igenom för 1-1. Trots kontroll på matchen bara minuter tidigare skapar kvitteringen panik hos Kulladal och det krävs tur för att rida ut den korta men intensiva stormen. Precis innan målet har Mattias Jurlander ersatt Dennis Rickbo på vänsterkanten. Fem minuter efter målet löser Erik Björkman av 1-0-skytten MP. Sen når matchen en lugnare period där ett par hörnor är det mest spännande. En skitnödig (bokstavligt talat) Tim tvingas utgå med kvarten kvar och Kulladal gör därmed sitt tredje och sista byte. Då kanske en del tänker: Får man inte göra fem byten? Jo men bara vid tre tillfällen och tränarna valde alltså att byta en spelare varje gång. För att avsluta bytesregeln så kan man även välja att göra byte i paus som då inte räknas som ett tillfälle (0 av 3 således) men givetvis som ett byte (1 av 5 således). Hursomhaver var Kulladal slut på byten. Slut på byten var också Tomelilla när deras ena mittback gick sönder. Det löste man genom att kasta upp honom i banan, först som target men sen mer som mittfältare. Det är omkring här som matchen börjar bölja fram och tillbaka. Tomelilla får till ett bra anfall som avslutas med ett inlägg och efterföljande slängnick utanför. Kulladal vill inte vara sämre och kan efter några om och men få till ett bra avslut från Marios vänsterdoja men målvakten lyckas få upp armarna och rädda till hörna. Sen får plötsligt den skadade mittbacken ny energi när han med boll sprintar upp i banan och slår en fin passning till en medspelare som rundar målvakten och ser ut att kunna göra 1-2 med bara minuter kvar, tror faktiskt det är övertid redan här, men annat vill Oliver som i sista stund räddar till hörna - poängräddare! Matchen slutar 1-1 och det kan vi väl skriva i under kategorin rättvist om det nu spelar någon som helst roll. Vi tar poängen och bygger vidare. Ett fall framåt var det iallafall!

Matchens spelare

Calle Stenberg. Tränarna tog vid där vi avslutade premiären, nämligen med Stenberg in på mittbacken och MP och Mario upp varsitt steg. Det visade sig lyckat. Mario skapade, MP målade och Stenberg var undantaget det något onödiga gula kortet i inledningen bra idag och tillsammans med Daniel Jansson kändes det stabilt. Det var väl egentligen vid frisparken till 1-1 och lite för mycket öppningar sista tio som var annat för dom fyra där bak. Stabiliteten själv var också Jimmie Andersson - som vanligt. Med risk för att behöva creditera hela laget så vill jag strålkasta Johans arbetsinsats på mitten. Som sagt, här fanns att bygga vidare på.

Av 1938 - 19 april 2019 07:30

Så var vi då åter tre brödrapar i Kulladalstruppen (den får ni räkna på själv) när Filip Jönsson återförenas med sin bror som blev klar för en comeback i förra veckan. Senast dom lirade tillsammans var säsongen 2014. Efter ett par säsonger med Vellinge IF är mittbacken åter i klubben som han lämnade 2017. Med mängder med matcher i Kulladals backlinje (och för Husie i div 3) får vi hem en lirare med både rutin och blått hjärta, en kombination vi under många år mått bra av och kanske till och med varit beroende av. I en övergångsfas där vi måste gjuta ny spets behövs det spelare som varit med förr och vet hur det ligger till på flera plan. 33-åringen har aldrig varit rädd för att öppna munnen och det är precis vad vi behöver just nu, i början på träningen men efterhand även i matchsammanhang. Jönsson är spelklar lördag, dock inte uttagen i den truppen men skulle kunna lira på tisdag mot Kvarnby i DM.

Välkommen him Jönsson!

Av 1938 - 18 april 2019 21:30

Från seriepremiär till hemmapremiär en vecka senare. En sämre start än den i Lödde kunde vi inte fått men om pessimisten säger att det blir en jobbig säsong så säger optimisten att vi nu har säsongens bottennapp överstökat. Undantaget första tjugo gör vi bäst i att glömma insatsen. Hursomhelst är det skönt att ha match igen så vi får chansen att visa vad vi egentligen går för inför vår hemmapublik. Nu väntar fjolårets nia Tomelilla, som misslyckades med att kvala sig kvar men som tack vare andraplatsen bakom kvalvinnarna FC Trelleborg fick en vakant plats av förbundet. Just FC Trelleborg ställdes Tomelilla mot i premiären förra lördagen, en match som slutade mållöst. Matcherna mot Tomelilla brukar bli till jämna duster därför var 1-4-förlusten i förra årets våravslutning något överraskande, då hade vi ändå hämtat andra raka trepoängaren på Tomelilla IP tidigare på säsongen efter många års segertorka. Skador och annan frånvaro fortsätter gäcka oss och något säger mig att det kommer fortsätta resten av säsongen. Tror bara vi får acceptera att så är fallet och hoppas att spelarna tillgängliga gör jobbet. Det har förvisso varit likadant i många år nu men på nåt sätt känns truppen mer sårbar i år. Markus Swane är tillbaka i truppen efter att ha missat Löddematchen, ett värdefullt tillskott till en minst sagt uddlös offensiv senast. Jimmie Andersson och Tobias Lettby, åter från sin långvariga knäskada är nya två andra nytillskott jämfört med senast. Låt oss nu befästa vår himmaborg!