Alla inlägg under juli 2016

Av 1938 - 20 juli 2016 10:25

Ett sent insläppt mål i morgondagens avslutande gruppspelsmatch innebär att Kulladals 02:or inte tog sig vidare till A-slutspelet i Gothia Cup. Målet innebar nämligen en 0-1-förlust mot norska Oppsala som därmed vann gruppen före Vake-Wit som väntat besegrade jumbon Ingelstad. Kulladal får därmed rikta in sig på B-slutspel och redan i eftermiddag spelar laget 1/64-final mot Stockholmska Essinge. Vinst där och man går vidare för match torsdag.

Av 1938 - 19 juli 2016 23:16

Kulladals 02:or fortsatte på tisdagen sitt gruppspel i Gothia Cup. Efter 2-2-matchen mot georgiska Vake-Wit igår lirade man idag sin andra match, och det mot småländska Ingelstad. Ingelstad förlorade sin första match mot norska Oppsala - 0-4. Vi låter väl tränare Mathias Andersson sammanfatta själv:

Efter långa förberedelser hela dagen, bland annat där vi hade extra anfallsspels träning klockan 11.00 imorse, så kom vi otroligt taggade och väl förberedda till dagens match. Vi startade i ett extremt högt tempo och hade hög press, grabbarna gjorde ett utomordentligt jobb i första halvlek och Ingelstad var otroligt nöjda med att det bara stod 1-0 i halvtid. I pausvilan hade vi diskussioner och kom fram till att vi, fast vi ledde matchen, skulle ställa om till en 3-5-2 istället för vår ordinarie 4-1-4-1-uppställning och bara fortsätta göra jobbet. Det fick vi utdelning på och matchen hade lika bra kunnat slut 6,7 - 0 istället. Idag fick vi det att stämma och hoppas att vi fortsätter på samma sätt imorgon när gruppen avgörs.

Imorgon lirar man alltså sin sista gruppspelsmatch och det mot norska Oppsala. Deras match mot Vake-Wit slutade 0-0 och det gör gruppen väldigt jämn inför sista omgången. Seger eller oavgjort innebär att Kulladal är vidare till A-slutspel. Vid förlust är man beroende av att georgierna inte slår Ingelstad. Onsdagens match har avspark redan kl 08.

Av 1938 - 18 juli 2016 21:35

Efter en vecka på konstgräs fick seniorerna äntligen beträda gräsplanen ikväll. Den har växt till sig riktigt fint och nu ser den ut som den ska. Synd bara att det dröjer tolv dagar innan nästa himmamatch (Hanaskog den 30juli). Det var knappast något väder för åskådarna på dagens träning, sällan har jag varit med om att stå och frysa på en träning mitt i juli månad. Det är smått fascinerande att mellan dagens temperatur och temperaturen på julafton skiljer det bara några få grader. Lagom till att spelarna skulle hem började regnet vräka ner. För mig som har svårt att fungera när det är sådär klibbigt varmt är det rätt skönt men likväl kan jag tycka synd om semesterfirarna.

Två spelare gick av kvällens träning. Målvaktsveteranen Jimmie Andersson gjorde sin första träning efter sommaruppehållet och fick gå av med känning i baksida lår. Marcus Sandén fick återigen bryta en träning på grund av känningar i vaden/vaderna. Ett tungt besked inför hösten och Mackan själv verkade riktigt less på det hela. Senast det begav sig hjälpte en "nålstimulering" och det verkar vara värt ett nytt försök. Han är nämligen svår att undvara för oss. I torsdags gick Samuel Andersson av med en stukad fot men där ska svullnaden enligt Hallänningen själv ha gått ner så pass att han kan börja träna redan imorgon igen. Desto mer positivt då att Filip Ahlström var tillbaka från semester, innermittfältaren som egentligen skulle varit åter på fredag men som alltså tränade redan ikväll. Ännu mer positivt är att vår smålänning, Calle Stenberg nu har blivit pappa för första gången! Ett stort grattis! Femte spelaren i nuvarande seniortrupp att bli pappa.

Inför helgen saknas en del spelare: Daniel Jansson, Mattias Jurlander och Filip Gavran är väl dom som är närmast en startelva sett till vårens matcher. Den förstnämnde kommer förvisso hem fredag men med noll träningar i benen sedan juni kan man inte gå in och spela en div 3-match. Sen saknas även Viktor Celan, Stefan Vagic och Pierre Svensson. Positivt att spelarna som är borta är spridda över olika positioner och således är lättare att ersätta. Det är värre för U-laget som har match måndag, och inte har alltför många 99:or att tillgå heller eftersom dom inte börjat träna ännu.

För en gång skull tycker jag det är högst intressant att diskutera hur vi ska anpassa vårt spel efter motståndarens när vi åker till "Dösjan" på lördag. På vår relativt låga nivå i seriesystemet är jag annars en förespråkare av att spela vårt eget spel och skita i hur motståndaren ställer upp. Men såsom Dösjöbro spelade på Kulladal (långa bollar på Bengt) bör det tänkas efter mer än en gång hur vi ska bemöta det. Vi lyckades inte särskilt bra då. Sen är det inte säkert Dösjöbro spelar så en gång till. Det kan man ju aldrig veta. Men hursomhelst blir den här anpassningen, före men särskilt under match (där vilar det därmed ett visst ansvar hos spelarna också), en viktig del om vi ska kunna ta med oss poäng därifrån.

Enda seriekollega som nämnt något om träningsmatch efter sommaruppehållet är Nosaby och därifrån nås vi också av en del truppnyheter. Nosaby segrade med 3-1 mot div 2-laget IFK Hässleholm i lördags. Karl Rydhög (delad trea i seriens skytteliga) gjorde ett och mittfältaren Ermal Hajdari satte två. Ex-proffset Hajdari som bara skulle spelat våren hos Nosaby och sen joina CE Sabadell i spanska andraligan. Men med spel i träningsmatchen mot Hässleholm verkar det luta åt en förlängning... Däremot har nyförvärvet inför säsongen, Eric Ek lämnat laget. I samma veva nämner vi att mittfältaren Tim Hansson inte kan medverka som tidigare på grund av sin jobbsituation. Däremot gör spelmotorn Rasmus Nilsson comeback efter ett halvårs frånvaro. Underbart att kunna få sån detaljerad uppdatering mitt i sommaren, en sån skulle det varit kring alla lag!

Vi hörs!

Av 1938 - 18 juli 2016 11:30

I skuggan av all Pokémon-uppståndelse spelas det faktiskt en fotbollsturnering i Göteborg med början idag. Mathias Anderssons 01:or är enda Kulladalslag med i årets upplaga och man har faktiskt gått in i turneringen i detta nu. Kulladal är en del av grupp 48 där även Vake-Wit 2 (Georgien), Ingelstad (Växjö) och Oppsal (Norge) ingår. I första matchen mötte man laget från Georgien och efter tio minuter kvitterade Kulladal till 1-1. Målskytt Genti Bulliqi som under våren bland annat uppträtt för U17-laget. Dessvärre tog Vake-Wit åter ledningen med 2-1 efter en kvart... Men ännu en kvittering, denna gång av Nebras säkrade en pinne i premiären.

Av 1938 - 16 juli 2016 14:00

Med det tillfälliga bytet av lagkapten igår blev jag intresserad av att ta en titt tillbaka på vem som egentligen varit lagkapten tidigare. Det ligger en stor prestige i utnämningen inför säsong där Daniel Jansson och Henrik Nilsson varit dom absolut givna sedan år tillbaka, men inte mycket mindre prestige ligger i att vara vicekapten bakom dessa storheter. Sedan 2010 lyckades jag lokalisera alla kaptensbindlar:

SäsongDaniel JanssonHenrik NilssonJörgen MellbergCalle StenbergTobinho SjöbäckFilip JönssonAndré JönssonChristoffer BengtssonJoel B.BEddie Ekblad
2010321       1

I statistiken räknas enbart startade matcher. Vissa säsonger saknas några träningsmatcher/MM/DM.

Av 1938 - 16 juli 2016 12:00

Det bjöds på rena målfyrverkeriet när Kulladal träningsspelade mot div 3-kollegan Kågeröd på fredagskvällen. Efter pausledning på 4-0 segrade Kulladal till slut med 6-2 och man bjöd på en sällan skådad anfallsfotboll. Stor matchhjälte blev Arlind Tahiri som bjöd på sitt sjätte (!) hattrick i Kulladalströjan. Överhuvudtaget kändes forwardssamarbetet med Sebastian Rask lovande. Kågeröd saknade en del spelare, och hade få träningstimmar i benen, vilket syntes främst i centrallinjen. Men gött att se hur Kulladalslaget verkligen spelade ut och tog sig an uppgiften på ett bra sätt. Målen visade att man har flera olika anfallsvapen att tillgå. Allra finast var 6-2-målet i slutet som Aslan Hamadi, Jörgen Mellberg och Mattias Andersson effektivt kombinerade sig fram till. Extra kul att se spelarna som inte frekvent varit i startelvan under våren både ta för sig, visa upp sig och ge Pålle huvudbry inför kommande matcher. Jörgen Mellberg utnämndes för övrigt till lagkapten i Daniel Janssons frånvaro.

Matchfakta

Kågeröd - Kulladal 2-6 (0-4)

0-1 Arlind Tahiri (8) 0-2 Arlind Tahiri (27) 0-3 Sebastian Rask (34) 0-4 Arlind Tahiri (41) 1-4 (58) 2-4 (79) 2-5 Aslan Hamadi (82) 2-6 Mattias Andersson (87)

Assist: 0-2 Sebastian Rask, 0-4 Tim Rickbo, 2-5 Oguzcan Avci, 2-6 Jörgen Mellberg

Så var matchen

Ibland får man bara tacka dagens teknik för utan den är det tveksamt om vi hittat till lilla Kågeröd beläget någonstans mellan Landskrona och Helsingborg. Väl framme möttes vi av en gemytlig idrottsplats inbäddad bland skogsdungar. Till skillnad från andra gemytliga idrottsplatser (Bjärsjölagård) så var denna väl restaurerad. På andra planhalvan stod Kågeröd, en div 3-nykomling med tidigare Kulladalsspelaren Johan Isgren som tränare. Planen tycktes fin vid en första anblick men snart stod det klart att den fått jobbats med under sommaren och på grund av tillagd sand var rätt svårspelad. Kulladals elva var lite annorlunda än den vi sett under våren där både mittbacksparet (Filip Jönsson/Mattias Jurlander) och innermittfältet (Tim Rickbo/Oguzcan Avci) var nykomponerade. Dessutom fick mittfältstalangen Aslan Hamadi chansen på yttermittfältet. Men att det var många "nya" på plan syntes inte när Kulladal satte gasen i botten från start. En tåfis på djupet av legendaren Jörgen Mellberg gör att Sebastian Rask kan få till ett inlägg mot straffområdet, väl där försöker anfallskollegan Arlind Tahiri ta emot och gå på avslut men bollen hamnar istället hos Rickbo som drar till - över. Redan efter åtta minuter kommer ledningsmålet. Arre snappar påpassligt till sig bollen av Kågeröds ena mittback som dräller med bollen, framför mål gör fjolårets skyttekung inga misstag och lägger in 1-0. Kågeröd jagar kvittering via hörna men den boxas effektivt bort av Calle Nelin i Kulladalsmålet. Eddie Ekblad sätter lika effektivt stopp på en potentiellt farlig kontring när han glider till sig bollen ute på vänsterkanten. Calle mv och försvaret slarvar sen när man väl optimistiskt försöker rulla runt bollen där nere, en långboll blockas halvt av en Kågerödsspelare och snart står målet vidöppet men lobben som följer går inte på mål. Kågeröd kommer ännu närmare en kvittering ett par minuter senare. Mattias Jurlander står plötsligt ensam mot en hemmaspelare, men gör det bra när han styr ut honom så avslutet blir svårt - Calle mv räddar förstaläget men returen kommer snart in mot mål där står dock Eddie redo att rensa. Istället får Kulladal ett bra kontringsläge men istället för att slå i djupet på Rask så stannar Arre upp och byter kant till Mellberg, det blir ändå en målchans när Joakim Söderlund följer med och kommer på avslut. Målvakten räddar. En felpass av Rickbo ställer sånär till det, men ett avslut tio meter från mål blockeras av Jönsson. Matchen får lite av en Hawaii-prägel då Kulladal pånytt ställer om snabbt och kommer i numerärt överläge. Istället för att avsluta Rasks passning strax utanför straffområdet passar Aslan vidare till Arre som har ett klart sämre läge - hans avslut blockas också mycket riktigt. Johan Isgren skriker ut sitt missnöje över sina spelares hemjobb (eller snarare bristen på det). Matchuret har nästan tickat upp till en halvtimme när Arre och Rask elegant kombinerar sig fram till 2-0, Arre väggar med sin anfallskollega innan han placerar in sitt andra mål för kvällen. Målet blir i paus föremål för en diskussion om hur effektivt vårt anfallsspel kan vara om vi bara vågar släppa på ett och två tillslag. Sju minuter efter tvåan kommer nästa mål. En riktig indianare av Kågeröds vänsterback snappas upp av Rask som enkelt lägger in 3-0. Även om försvaret hade stora problem var Kågeröd ett farligt omställningslag, med flera snabba spelare i offensiven - som när Aslan får en taskig passning slagen till sig och blir av med bollen. Hemmalaget ställer om snabbt och får ett fint läge men det pareras till hörna av Calle mv som på Buffon-manér skriker ut sin glädje över det. Tydligen ska Kågeröds anfallare blivit irriterad för det vilket enligt målvakten själv är poängen med det hela. När han ändå var igång kunde han lika gärna boxa bort hörnan som följde också. Rickbo gjorde en Rickbo när han lite från ingenstans slår en perfekt långboll i djupet till Arre som lyckas ta sig förbi försvararna och lägga in 4-0. Det tål att påpekas: Hattricket var Arres sjätte i Kulladalströjan sedan debutsäsongen 2014. Vi har sett det tidigare, och säkert var det ett stående inslag i Vellinge förra säsongen - den långa bollen i djupet av Rickbo som i och med att den kommer lite från ingenstans öppnar upp motståndarförsvaret. Flera gånger i matchen sökte han dessa bollar och med snabba kanter/anfallare fungerar dom bra. Strax innan paus har Kågeröd ett avslut i ribban efter lite rörigt i Kulladals straffområde. Ett fint uppbyggt anfall där Söder spelar Arre som hittar Rask ger Kulladal ett sista läge men den senare lyckas inte rycka ifrån sista försvararen. 4-0 i paus.

Söder går ut i paus efter känningar i knäet, Mukremin Semovski ersätter rakt av och spelar sin första minuter i A sedan i vintras. Snabbt spelar Kulladal sig till ett första läge. Arre slår en yttersida i djupet till Rask som löper sig loss men vänsteravslutar metern utanför. Strax efter går han ut mot supersub Mattias Andersson som ifjol gjorde fem mål som avbytare. Knappt har anfallaren varit på plan i tio sekunder innan han löper sig loss till ett halvt friläge men försvararen hinner ikapp och bryter precis innan avslutet. Sju minuter in byter Calle mv av mot Morgan Nielsen som ifjol visade sig vara en optimal andramålvakt som gick in och bidrog till den magiska avslutningen av serien. Kågeröd börjar hitta ytor att spela sig runt på, först kommer man två gånger förbi på Kulladals högerkant - båda gånger är det div 3 SV G skyttekung. Första gången avslutar han över och nästa avslut touchas av en Kulladalare och ställer sånär nyinhoppade Mogge. Istället blir den efterföljande hörnan till mål. Arre, som innan match fick det som uppgift, hinner inte ut på den kort slagna hörnan och inlägget som följer nickas snyggt stolpe in till 1-4. Matte fortsätter i sina anfallskollegors spår, att stressa motståndarförsvaret till misstag. Det ger honom ett friläge med målvakten där han försöker chippa bollen i mål men avslutet smiter precis utanför. Att Kågeröd startar serien en vecka efter oss och därför inte riktigt är i träningsfas syntes då man slarvade en hel del. Tjugo kvar: Arre ut, Rask in. Kågeröd lyckas pricka dit ännu en reducering. Efter att återigen ha kommit loss på Kulladals högerkant prickar yttern bortre stolpen, bollen tar sedan en medspelare och går i mål. Men bara tre minuter senare ökar gästerna på till 5-2. Ozzi petar fint fram bollen till Aslan som kommer helt ren med målvakten och kyligt lägger in sitt första mål för året. Vellingeduon samarbetar vid nästa anfall, Rask tar emot en pass från Rickbo och snurrar upp sin bevakning på läktaren innan han avslutar utanför. Tre minuter före full tid kommer Kulladals snyggaste mål för kvällen. Aslan spelar ut till Mellberg på högerkanten, som rundar vänsterbacken och slår ett perfekt inspel till Matte som löpt sig loss i mitten och trycker in 6-2. Snarlikt Rasks 2-1-mål i Tomelilla som förvisso kom med huvudet. En liknande målchans kommer faktiskt bara minuten senare men denna gång blockas Mellbergs inspel. Kulladal vinner matchen på ett övertygande sätt och oavsett om motståndet saknade spelare eller inte tränat tillräckligt så gör vi en utmärkt insats med ett anfallsspel och rörlighet som bådar gott inför kommande uppgifter. Minst lika imponerad är jag över att Ozzis pappa körde hela vägen upp till Kågeröd för att se oss spela - det kallar jag supporter!

Matchens spelare

Jörgen Mellberg. Legendaren rastade sin bevakning som om det skiljde divisioner mellan dem. Oerhört pigg matchen igenom där han bjöd på klackar, skarvar, chippar under den första halvleken. I andra löpte han upp och ner längs högerkanten i en insats som påminde mycket om den i Tomelilla, där assisten till 6-2-målet nästan är en kopia på den till 2-1-målet då. Medan Mellberg säkert kunnat spela en halvlek till ville Kågerödsspelarna helst av allt bara in och duscha. Att vår för tillfället bästa spelare är 39 bast säger väldigt mycket mer om Jörgen Mellberg än om övriga. Wow.

Av 1938 - 14 juli 2016 21:52

Efter många om och men har Pålle slutligen fått fram en trupp som ska åka till Kågeröd för träningsmatch på fredagen. En tredjedel av truppen är på semester, några spelare känner av skador och Calle Stenberg väntar i dagarna en av nästa generations fotbollsslirare. Kågeröd är liksom vi nykomlingar i trean, spelar i div 3 SV Götaland och ligger vid sommaruppehållet på nedflyttningsplats med en match mindre spelad än laget på säker mark. Laget har hamnat i en negativ trend och har blott en vinst senaste fem matcherna. Liksom under fjolåret öser dock skyttekungen Niklas Nielsen in mål och 23-åringen är på god väg att plocka hem ännu en skytteligatitel. Man tränas av förre Kulladalsspelaren Johan Isgren som på ett imponerande sätt tagit med sina kunskaper som spelare till tränaryrket när han varit med om att ta lilla Kågeröd från div 5 till div 3. Hittade för övrigt en kul intervju med Johan där han bland annat berättar att han inspirerats av Staffan Tapper. Kulladal mötte Kågeröd under försäsongen och segrade då med 3-1 efter att Sebastian Rask scorat tre.