Alla inlägg under mars 2015

Av 1938 - 12 mars 2015 13:15

Ett defensivt spelande Lilla Torg lyckades genomföra sin matchplan bättre än Kulladal och stod efter 90minuter och straffläggning som segrare i kvartsfinalen av Malmömästerskapen 2014/15. Kulladal rivstartade matchen och hade ledningen med 1-0 redan efter fem minuter genom Johan Mellqvist. Lilla Torg ändrade inte sin taktik för det, man gjorde det oerhört svårt för Kulladal att ta sig igenom och skapa chanser. Liksom i kvalmötena visade gästerna sen sin styrka på fasta när man kvitterade med tjugo minuter kvar. Kulladals sista halvtimme var ett stort steg bakåt gentemot tidigare matcher på försäsongen och nånstans är det ju skönt att det kommer nu, när vi ännu har fyra och en halv vecka kvar att fila på det. "Torget" vann sedan straffläggningen och matchen sammanlagt med 8-7.

Matchfakta

Kulladal - Lilla Torg 7-8 efter straffar (1-0)

6-7 LT, Martin Madjarov miss

Varningar K: Calle Nelin (1), Calle Stenberg (1), Daniel Jansson (2)

Så var matchen

För ovanlighetens skull rivstartar Kulladal matchen och redan vid matchens första anfall står det 1-0 på tavlan. Filip Gavran har bollen en bit in på offensiv planhalva, slår ut den till höger där högerbacken Jörgen Mellberg nått upp och slår in den till Johan Mellqvist som bara har att raka in bollen i mål. Det är 15-åringens andra tävlingsmål i Kulladalströjan, en lågoddsare att det kommer bli fler. Den fina starten satte sig rätt snabbt. Nästa gång ett lag kom fram var det bortalaget Lilla Torg, uppspelet via högerkanten är fint men en halvvolley och en missad cykelspark fläckar ner anfallet något. Efter runt tio minuter spelar målskytten Johan bollen i djupet, slutligen hamnar bollen hos Tobinho Sjöbäck som drar till på uppstuds - tätt utanför. Redan innan match visste vi om Lilla Torgs styrka på fasta, men under den första halvleken försvarade sig Kulladal utmärkt. En första hörna nickas bort av Mellberg vid förstastolpen. "Torgets" defensiva utgångspunkt med en 4-1-4-1-uppställning gjorde det svårt för Kulladal att ta sig igenom men det kändes ändå som om hemmalaget hade kontroll på matchen. Man hade råd med många felpass och efterföljande bolltapp på egen planhalva utan att det blev ödesdigert. Gästernas första skott på mål kommer från skyttekungen 2014 Kenneth Nergaard men Calle Nelin kan fånga in det kontrollerat. Liksom i kvalet ställde Lilla Torg ett fysiskt lag på banan, men de fula efterslängarna kunde man lämnat på Mariedal - till och med jag (!) skrek när vänstermittfältaren var ute efter Mellberg. Det kan tyckas gnälligt när spelarna skriker till och lägger sig i gräset men hur man annars ska få domaren uppmärksam på problemet vet jag inte. Tyvärr. Gavran som för dagen gjorde Tobinho sällskap på topp gjorde en bra första halvlek, han överraskade med ett skott strax innan paus men målvakten lyckades hålla bollen ute. Båda lagens målchanser kunde räknas på åtminstone två händer, men stundtals hade Kulladal några trevliga initiativ. Ett av dom var anfallet där Luftim Vejseli, Tobinho, Johan och Tobinho igen samarbetade sig till en målchans som till slut blev till hörna. Ingen lysande halvlek av Kulladal men tillräckligt för att ha ledningen i paus och som nämnt kontrollera händelserna.

Inledningen av andra blir något av en parodi på fotboll. Ni vet den här sketchen med Monty Python när filosoferna ska lira fotboll? Så kändes det när Calle mv bara lät bollen ligga och Lilla Torg vägrade förflytta sina positioner högre upp i banan. En tydlig markering från båda lagen egentligen, Kulladal undrade väl om gästerna inte ville spela boll och Lilla Torg kanske precis samma sak om hemmalaget egentligen. Till slut blir det lite spel. Filip Ahlström gör det bra när han tar sig igenom till straffområdet men han dröjer med skottet så att Gavran får läget men målvakten räddar. Kulladals finaste anfall matchen igenom (undantaget målet) blir avblåsta för offside - absolut ingen värdering i om avblåsningarna var korrekta eller inte - men något slarvigt av oss vid vissa tillfällen. Med drygt halva andra spelad tilldöms Lilla Torg en frispark till vänster på offensiv planhalva. Den är som så ofta med "Torgets" fasta välslagen och nickas i mål via vänstra stolproten. Efter matchen diskuteras det i om det är en räkningsmiss av Kulladal, vet inte riktigt vad man kom fram till där. Men faktum är, att under hela försäsongen har dessa problem knappt uppenbarat sig en gång så mycket mer fokus behöver inte ligga där. Bara att fortsätta med det vi gjort dittills. Precis efter målet gör Kulladal ett trippelbyte där Martin Persson, Aslan Hamadi och Martin Madjarov ersätter Marcus Sandén, Johan Mellqvist och Filip Gavran. Med tjugo kvar är "Torget" det bättre laget. Man får en frispark liknande den vid kvitteringen men denna gång är den för en gång skull sämre slagen. En andraboll från en Kulladalshörna resulterar sånär i att Filip Ahlström blir fri på bortre stolpen men en touch kommer emellan. Mellberg får känning i ena låret och tvingar Johan att snöra på sig skorna igen. Luftim har ett bra avslut men målvakten räddar till hörna. En snedspark av "Torgets" försvarare ger inhopparen Madja ett utmärkt läge men hans avslut går högt över. Mot slutet hinner Bruce gå av och på banan inom loppet av några minuter, anledningen? Straffar väntade. Här visade sig Lilla Torg starkast och efter en av två Kulladalsmissar i den åttonde straffomgången säkrade man en plats i semifinal.

Nä, ett snäpp bakåt gentemot hur övriga försäsongen sett ut. Det finns lag som kommer agera som Lilla Torg i serien, och då måste vi kunna ta oss igenom när läget uppenbarar sig. Däremot tycker jag att laget visar ett fint tålamod när man på ett sätt som vi inte alltid sett tidigare vågar rulla runt bollen på egen planhalva. Kulladal har för en gång skull en spelidé som gör fotbollen attraktiv att titta på. Det är naturligt att det kommer ett bakslag, konstigt vore det annars. Lite mer än fyra veckor kvar till premiären ger tretton träningar och tre matcher att öva på.

Matchens spelare

Inte det helt lättaste! Ingen spelare stack ut, ingen var så totalt under isen att man kan köra någon slags uteslutningsmetod. Men jag gillade Filip Gavrans första halvlek där han agerade piggt och ville ha boll. Låg bakom målet. Kanske har vi fått fram ännu ett anfallsalternativ. Desto mer anonym i andra.

Det var allt för Kulladals MM 2014/15. Ska turneringen ha några deltagare nästa säsong så måste en hel del förbättras. Jag har redan skrivit om det och gör det inte igen. Men var är tabeller, intervjuer, matchreferat, skytteliga, varningsliga? Säkert många som kunde hjälpt till där, jag är en av dom. Kan garantera att Barrikadens lagledare och skribent Bengt Månsson är en annan. Men låt det inte bara dö ut. Jag tror att Kulladal är med så länge den finns kvar, det är vi väl mer eller mindre skyldiga en så anrik turnering. Men avhoppen som vi såg i år riskerar bli fler och fler.

Malmömästerskapen 14/15

Kvartsfinal:

Olympic - Flagg (28mars kl 14)

Kvarnby - Lindeborg 5-0

Barrikaden - FC Rosengård (12mars kl 20)

Kulladal - Lilla Torg 7-8 efter straffar

Semifinal:

Olympic/Flagg - Kvarnby

Barrikaden/FC Rosengård - Lilla Torg

Av 1938 - 9 mars 2015 21:30

Mitt i träningsmatchandet har det blivit dags för kvartsfinal i Malmömästerskapen. Kulladal lottades mot div 5-laget Lilla Torg som man så sent som i oktober mötte i ett dubbelmöte om en plats i div 4. Då segrade man med sammanlagt 6-4. "Torget" har behållt grundstommen från fjolårets trupp och dessutom fyllt på med åtta nya. Till kvartsfinal kom man via en andraplats i gruppspelet. Kulladal ändrar om en del jämfört med matchen i lördags, bland annat är Calle Nelin, Daniel Jansson, Mattias Jurlander, Filip Ahlström och André Jönsson tillbaka i truppen.

Veckan som gått:

Ja, en dag av veckan har gått så kanske det helt stora att skriva hem om. Måndagsträningen bestod av löpning, den tuffaste hittills. Mattias Andersson och Nicholas Reilly fortsätter med sin rehab. Idag fick de sällskap av Calle Nelin, Andreas Romansoff, Filip Kurbiel och Marcus Sandén som alla har småskavanker. Den förstnämnde och den sistnämnde är dock aktuella för morgondagens match. Pierre Svensson är kurant från sin lårskada men står över morgondagens match också. David Karlsson är spelklar för Kulladal men jobbar sig tillbaka från en fotskada. Andreas Thuressons papper är inte helt klara så det dröjer innan hans tävlingsdebut. Arlind Tahiri och Noah Christoffersson stod över dagens träning på grund av sjukdom och spelar inte imorgon.

På trots av så många spelare borta kan vi ställa ett starkt lag på banan, det visade vi med all tydlighet i lördags. Truppen drar också åt samma håll, jobbar för varandra. Den biten kan dock bli ännu lite bättre. Nu gäller det bara att inte bli för bekväma. Inget av det här (med undantag för Lilla Torg-matcherna i kvalet) betyder ett skit om vi inte fortsätter med vår nuvarande ambitiösa attityd när serien drar igång. Förra säsongens misstag där vi gick obesegrade ur försäsongen bara för att vara urusla när säsongen drog igång får bara inte upprepas. En månad med hårt hårt jobb kvar till serien drar igång.

Kan ni inte vara på plats följer ni matchen bäst här.

Av 1938 - 8 mars 2015 12:34

Den internationella kvinnodagen, 8mars har fått bli Ulla Perssons dag på bloggen. Jag har sagt det förut: Ulla bör hyllas varenda dag men finns det en särskild dag där hennes mångåriga insatser för Kulladal kan framhävas så tycker jag det passar fint. På många sätt kan hennes ovärdeliga arbete för föreningen symbolisera övriga samhället där kvinnor så ofta får stå i minoritet men ändå är stöttespelarna som bär upp det. Jag tror inte någon tycker det är tjatigt att säga det: Utan dig är vi inget! Ni kanske undrar över varför jag använder samma bild år efter år, svaret är rätt enkelt; Ulla tycker inte om att bli fotograferad...

Av 1938 - 7 mars 2015 18:06

Trots att Kulladal bytte ut mer än halva startelvan gentemot 5-1-segern mot Vellinge förra helgen segrade man idag mot div 4-laget Bjärred. Man gjorde det med 2-1 efter att ha vänt underläge 0-1. Kring en halvtimme spelad kom två snabba mål. Bjärred tog ledningen genom ett vackert mål bara för att se Kulladal kvittera minuten senare genom Luftim Vejseli, hans första mål som Kulladalare, efter fint samspel med 99:an Johan Mellqvist. Släktkalaset fortsatte i andra då Johans morbror, Martin Persson avgjorde mötet med ett straffmål en kvart in på halvleken - en straff som vänsterbacken Calle Stenberg ordnat. En imponerande seger ur flera avseenden; som redan nämnt var det sju nya i startelvan vilket skvallrar om bredd, laget hade dessutom det yngste innermittfältet på en herrans många år (om inte någonsin) med 99:orna Aslan Hamadi och Johan Mellqvist från start, motståndarna kom femma i div 4 V 2014 och dom hade dessutom klart större fysiska förutsättningar som man inte förmådde att utnyttja.

Matchfakta

Kulladal - Bjärred 2-1 (1-1)

0-1 (33) 1-1 Luftim Vejseli (34) 2-1 Martin Persson, straff (60)

Umid Azizi (70)

På uppvärmningen fick Andreas Romansoff åter känningar i benen, något som tvingade honom att bryta tidagsträningen, varpå Filip Gavran fick ta plats i startelvan. Det gjorde också att innermittfältet komponerades med de båda 99:orna Johan Mellqvist och Aslan Hamadi. Bara tre fjärdedelar av backlinjen och Tobinho Sjöbäck var kvar i startelvan gentemot senaste matchen, förklaringen till det hittar vi dels i att det är ny match redan tisdag. Redan med någon minut spelad får Bjärred ett oväntat läge men på avslutet som följde verkar det som om bortaspelaren trott han var offside, assisterande höll dock nere flaggan. Kulladals första läge lät heller inte dröja på sig. Luftim Vejseli, för dagen hörnläggare, hittar Tobinho Sjöbäck vid förstastolpen som nickar bollen i ribbans ovansida. Vinden var som vanligt under en försäsong i Malmö en faktor, för Kulladals del blev uppspelen för korta och för Bjärreds del nästan för långa - men det gav också dom en första hörna som dock bara resulterade i ett första stabilt ingripande för Morgan Nielsen som fått chansen som första utpost. Tobinho provar skott från strax utanför straffområdet sedan Gavran kommit med inspel från höger. I mina notiser följer sedan tre resultatlösa hörnor, två för Kulladal och en för Bjärred. Bjärreds är dock närmast där en skarv hamnar på nättaket. Här omkring slarvar Kulladal när man startar bollen från inspark, det tvingar mittback Martin Persson till uppoffrande rensning. Positionen kanske låter något ovant för Kulladalspubliken men under säsongerna med Nydala i femman och sexan spelade MP mestadels på positionen. Lagets yngsta spelare, Johan tog för sig ordentligt - till exempel när han får tag i en andraboll och friställer Tobinho som försöker knorra in bollen i bortre men målvakten räddar. Nästa läge har Gavran, men även om hans skott från trettio meter hamnar under kategorin "varför inte?", så är det inte särskilt nära. Bjärred provar sig faktiskt på ett snarlikt skott i anfallet efter men knappt medvinden kunde hjälpa det skottet framåt. Nyförvärvet Andreas Thuresson gjorde sin första match i den mörkblå tröjan, han hade en tuff första halvlek med få domslut på sin sida. Efter tjugofem minuter får han chansen via en vänsterfrispark men den går högt över. Det kom att bli en match av typen "en halvmeter efter" för smålänningen men det var också tydligt att han med sin fysik och speluppfattning kommer tillföra vår offensiv en hel del 2015. Bjärred har nästa chans, en magnifik mottagning på en långboll följs upp av ett mediokert avslut. Aslan Hamadi kommer rättvänd och med fart mot Bjärreds backlinje, spelar ut bollen till vänster där Thuresson möter upp och helt rätt slår ett så kallat tyskt inlägg (bollen i backen) men ingen Kulladalare finns framför mål. Istället är det Bjärred som tar ledningen. En kort hörna leder till en riktigt fin individuell prestation där spelaren driver bollen och krutar in den i mål från höger, 1-0 till Bjärred. Knappt hinner tränartrion skrika ut dom sedvanliga kom igen-orden innan det står 1-1. Från vänsterkanten spelar Tobinho in bollen till Luftim som samarbetar med Johan bara för att placera in kvitteringen, ett snyggt fotbollsmål. Resterande tio minuter av halvleken är händelsefattig med Thuressons rätt ofarliga avslut som främsta chans.

Vi får se ett klart mer fysiskt Bjärred i upptakten av andra. Kändes som om det var något de pratat om under den korta pausen. Marcus Sandén är nog den spelare som får känna av det mest men han lyckas också framkalla ett gult och ett byte på en något övertänd bortaanfallare. Mellberg blir irriterad sedan domaren låtit en regelvidrig tackling i ryggen fortgå, något som för övrigt ledde till en bra målchans för Bjärred. Det som skulle höja Bjärred i andra verkar dock bara bli till godo för Kulladal som lyckas stå emot på ett bra sätt. Med drygt en halvtimme kvar kommer en tredje 99:a in på plan när Noah Christoffersson byts in mot Gavran. Ett par minuter senare blir Calle Stenberg nedriven i straffområdet vid en offensiv utflykt. Straffen dundrar MP hur säkert som helst in mål till 2-1. Kulladal kunde fått en till straff bara några minuter senare sedan Thuresson blivit nedriven men det ska väl rätt mycket till att ge två straffar på så kort tid. Bjärred kommer sen förbi på Kulladals vänsterkant men innan han fick sätta sig för förtjänt vila lyckas Mackan ordna upp situationen. Han blir nämligen minuter efter utbytt mot Umid Azizi som under fjolåret stod för flera positiva insatser som mittback i U-laget och nu fick testa sina kunskaper i A-laget. Direkt kommer han in i det med en resolut rensning, alltid skönt. Övriga tjugo minuter var för övrigt helt klanderfria för inhopparen. Kulladal hade chanser att utöka sin ledning. Mellberg slår en snabb frispark till Tobinho som ställs öga mot öga med Bjärredsmålvakten och återigen går den sistnämnde vinnande ur duellen. Kulladals sista byte är ett återinhopp för Gavran mot en av matchens förgrundsfigurer, Luftim Vejseli. Anfallsduon Tobinho och Thuresson spelar sig till en sista målchans men den sistnämnde får inte bollen förbi bortamålvakten och blir mållös i sin Kulladalsdebut. Matchen slutar 2-1 och jag skulle nog vilja hävda att segern trots tävlingsmatcher i MM var årets mest tillfredställande hittills. Tränartrion var av en liknande åsikt i eftersnacket.

Johan Mellqvist. Vad händer?! Grabben är 15år gammal och ser ut som om han spelat seniorfotboll i tio år. Så lugn och metodisk i det han gör. Var egentligen tänkt att spela ytter idag men knappast var det någon som blev besviken över att det blev innermittfältare istället. Visst var det så att både han och kollegan Aslan kom till korta fysiskt, men det tog dom in med en ekonomisk spelstil (Kan man säga så? Jag tror ni förstår). Samspelet med Luftim vid kvitteringen var läckert. Med utnämningen håller jag med en av våra åskådare som var lika imponerad av insatsen.

För fler träningsmatcher kolla inlägget träningsmatcher för lagen i div 4 södra.

Av 1938 - 6 mars 2015 22:00

På lördagen spelar Kulladal sin andra träningsmatch för året, den femte matchen totalt. För motståndet står div 4-kollegan Bjärred som ifjol kom på en stabil femteplats i div 4 västra. Lagen möttes i en träningsmatch 2014, då vann Kulladal med 3-2. Endast fyra av lördagens femton kallade var med i den matchen. Med tanke på att Kulladal har vardagsmatch i nästa vecka går tränartrion runt på många namn de här två matcherna. Ett bra test på hur bred truppen är inför 2015års säsong. Nyförvärvet Andreas Thuresson förväntas spela från start mot Bjärred.

*Avbröts efter 45min pga dimma

Tabellplacering (2014)10. Kulladal 22 9 3 10 49-40 30p5. Bjärred 22 10 4 8 41-33 34p

1 1 0 0 3-2 3p

1 0 0 1 2-3 0p
Skyttekung (2014)Arlind Tahiri, 13målAndreas Fehrlund, 9mål

Upplägget denna vecka har varit samma som på det senaste: Löpning måndag, där tränarna valt att steppa upp det ytterligare. Tisdag innehöll förutom spel även lite fys, likaså torsdag. Under hela veckan har det varit rekordbra uppslutning, vi har faktiskt varit uppe och snuddat på maximal närvaro. För er läsare kanske det blir lite tjatigt när jag nämner, men både tempot och inställningen på träningarna håller en hög nivå. Nu gick Håkan Isgren in och dominerade på torsdagsträningen men det förtäljer ju bara vilken nivå den gamle storspelaren ännu håller. Tyvärr kommer man aldrig från skador under en försäsong. Pierre Svensson utgick ju mot Vellinge med en sträckning av baksida lår, mindre än en kvart in på måndagsträningen fick han gå av och han har inte tränat tisdag/torsdag. Nicholas Reilly fortsätter med sin rehab, känns som om han aldrig får en ärlig chans att visa vad han går för. Hoppas han bara fortsätter kämpa för vi vet alla vad han kan när han får vara frisk. Mattias Anderssons knä verkar kännas allt bättre, nu har han varit med både tisdag och torsdag. Andreas Freij närmar sig en träningscomeback efter handoperationen. När jag pratar med folk som har ett intresse i att det går bra för oss, så finns en oro att en bra försäsong inte nödvändigtvis är lika med en bra säsong, som vi ju såg ifjol. Den omedelbara känslan, och inte bara den, är dock att vi är starkare i år. Både fysiskt och mentalt. Sen ska det ju också bevisas när vi drar igång.

Kan ni inte vara på plats söndag följer ni matchen bäst här.

Av 1938 - 4 mars 2015 23:00

Barrikaden meddelar på sin hemsida att man från och med den 30mars, om vädret och underlaget tillåter, kommer att ha Gullviksborgs IP som ny hemmaplan. Erbjudandet om att spela på Gullvik kom efter en längre tids klagomål på "mörkertider vi och övriga lag på Heleneholm (och många andra idrottsplatser) år efter år tilldelats". Flytten gjordes så klart också möjlig sedan Nydala tvingades lägga ner sin verksamhet efter 2014års säsong. Personligen tycker jag att det är en utmärkt flytt eftersom Gullviksborgs IP trots avsaknaden av läktare är en mycket mer publikvänlig idrottsplats för småklubbsfotboll. Tänk bara att man slipper löparbanorna och det fruktansvärt irriterande hämtandet av bollar 100meter bort som faktiskt förstör mer av matchtempot än vad man tror. För egen del får jag dessutom två minuters närmare cykeltur till hemmamatcherna! Värdefull tid.

Nä, det är bara att gratulera Barrikaden till möjligheten! Jag tackar också vänligast Skåneboll som lagt ett spelschema som innebär att Barrikaden och Lindeborg INTE spelar hemmamatch samma omgång.

Gemytliga Gullviksborgs IP, här en match mellan Nydala och Pelister 2012.

Av 1938 - 3 mars 2015 11:28

Det blir tisdagen den 10mars som Kulladal möter Lilla Torg i MM-kvartsfinalen 2014/15. Matchen spelas på Kulladals IP.